Renter på refinansiering

 

Kom samtaleemnet om renter på boliglånet opp til lunsj i dag? Kanskje du fikk bakoversveis når du hørte hvor lav rente kollegaen din hadde på boliglånet sitt, i forhold til deg. Eller så har du kanskje mange smålån med høy rente? Da kan det være en god ide og forhøre seg om refinansiering. En refinansiering kan gi deg:

  • Billigere lån
  • Økonomisk kontroll
  • Raskere nedbetaling

Ett billigere lån

Dette er den viktigste og største fordelen du som kunde får ved å refinansiere. Jo lavere renten er, jo mindre betaler du for lånet til banken. Derfor er det lurt å sjekke muligheten for en refinansiering, for å senke renten og forhåpentligvis minske gebyrene. Har du for eksempel mange smålån, kredittkort og forbrukslån kan dette spare deg for mye penger. Disse lånene har som regel veldig høy rente, og høye gebyrer.

Derfor kan det være lurt å samle alt i ett lån, for å minske termingebyr og renter. Renten på kredittkort kan noen ganger være så høy som 20%. Med en refinansiering kan du få den ned til for eksempel 9%.

Hvis du har et kredittkort med 20% rente, hvor du har 10.000 utestående, vil dette utgjøre 3082 kroner i løpet av 3 år. Med 9% rente vil det være 1389,- NOK. Så her er det mye penger å spare.

Få bedre økonomisk kontroll

Det er mange av oss som har mange utestående beløp hos forskjellige banker og kredittinstitusjoner. For all del, det er ikke noe feil med det. Problemet kommer hvis du ikke får betalt, eller glemmer å betale. Og det er lett i en slik situasjon å miste oversikten over alle fakturaene. De har forskjellige forfallsdatoer, og det er ikke alltid lett å huske å holde av penger for hver regning. Hvis du først mister oversikten er det også lett å miste motivasjonen til å betale gjelden din. Det finnes heldigvis gode løsninger for dette, som kan hjelpe deg ut av situasjonen.

Tips: Se også vår refinansiering kalkulator her.

Raskere nedbetaling

Ved å senke renten med refinansiering vil du få mer penger til gode. Disse pengene gjør du lurt i å nedbetale lånet ditt med. På den måten vil du kunne betale tilbake lånet fortere. Og jo fortere du betaler, jo mindre koster lånet deg.

Er det egentlig så farlig med renten?

Enkelt og greit; JA! Det kan utgjøre store summer i det lange løp. Vi kan se på et enkelt eksempel med et boliglån. Du har et boliglån på 2,5 millioner som skal betales ned i løpet av 30 år.

 

Eksempel 1

Boliglånet hos X Bank er på 2,5 millioner kroner. Du visste ikke altfor mye om lån, renter og gebyrer når du signerte avtalen, så du har ikke tenkt på hva det koster deg. X Bank var ikke så greie, så du fikk høy rente på lånet. De lånte deg 2,5 millioner med en rente på 3%. Du har 30 år på å betale det ned. I løpet av de tretti årene vil 3% rente utgjøre en sum på: 1.274.817,- NOK. Og det er bare i renter. Så du lånte 2,5 millioner med 3% rente til boligen hos X Bank. Det vil si at du må betale tilbake 3.774.817,- NOK til X Bank i løpet av 30 år. Denne summen er boligen + renter og gebyrer. Du skjønner hvor dårlig avtalen var, og velger å forhøre deg med en annen bank.

Eksempel 2

Du forhører deg med Y Bank om å refinansiere boliglånet ditt, på grunn av renten. De ser over avtalen din, og klarer å forbedre den. Dermed tilbyr de deg samme betingelser, men med 2,1 i rente. I stedet for en rentesum på 1.274.817,- NOK hos X Bank må du betale 862.720,- NOK hos Y bank. Det totale beløpet blir 3.362.720,- NOK for bolig + renter.

Konklusjon

Med bare en rentenedgang på 0.9% sparte det deg for hele 400.000,- NOK i løpet av 30 år. Det er 13.333,- NOK hvert eneste år du sparer, bare på renten. Disse pengene kan du velge å legge tilbake i boliglånet, som igjen gjør at du nedbetaler lånet enda raskere. Alt på grunn av at du søkte om refinansiering. Du kan enkelt søke om refinansiering for å forbedre renten hos:

  • Lendo
  • Eiendoms Finans
  • Sambla

Disse spesialiserer seg på å innhente det beste tilbudet, og det er raskt og enkelt for deg som kunde.