Hvor mye kan jeg låne med refinansiering?

Med refinansiering kan du søke om å få samlet alle lån og kreditter i et større lån. Eier du bolig kan du søke om å refinansiere med sikkerhet. Og har du boliglån kan du refinansiere dette for å inkludere annen gjeld. Du kan også søke om refinansieringslån uten sikkerhet. Hvor mye du kan låne avhenger av hvor mye du ønsker å refinansiere, og hvilken type refinansiering du søker om.

Hva er refinansiering?

Å refinansiere betyr å ta opp et nytt lån for å nedbetale et eller flere andre lån. Målet med dette er å få bedre vilkår knyttet til lånet. Det er også muligheter for å spare endel penger og bli raskere gjeldsfri med refinansiering. Har du flere lån som samles inn i ett større får du også bedre oversikt med kun en faktura å forholde deg til.

Fordeler med å refinansiere

  • Bedre oversikt over lån og faktura
  • Bedre vilkår i form av lavere rente
  • Færre gebyrer å betale
  • Lavere månedlige kostnader
  • Kortere nedbetalingstid og bli raskere gjeldsfri

Lånebeløp med refinansiering

Hvor mye du kan låne til refinansiering avhenger av om du søker om lån med eller uten sikkerhet. Vi har laget en oversikt med eksempler for å gjøre det noe enklere.

Av boliglånet

Hovedregelen for boliglån er at lånet ikke kan overstige mer enn 85 % av boligens verdi. Så hvor mye du kan refinansiere og øke boliglånet med avhenger av boligens verdi, og hvor mye lån som gjenstår.

Eksempel: Har du en bolig til en verdi av 3 millioner kroner kan du maksimalt låne 2,55 millioner. Har du et boliglån på 2,3 millioner kan du da maksimalt øke boliglånet med 250 000 kroner.

Tips: Se også vår refinansieringskalkulator i denne artikkelen.

Med sikkerhet

Regelen for refinansiering med sikkerhet er den samme som ved boliglån. Lånebeløpet kan ikke overstige mer enn 85 % av boligens verdi. Forskjellen mellom å refinansiere med sikkerhet og refinansiere boliglånet er at du ikke søker om å øke eller flytte boliglånet. Bankene får derimot tilgang til å ta pant i boligen, en løsning som passer best for deg som ikke har boliglån men eier bolig.

Eksempel: Boligen har en verdi på 2 millioner kroner. 85 % av dette utgjør 1,7 millioner kroner. Har ingen andre pant i boligen fra før kan du dermed låne 1,7 millioner kroner.

Uten sikkerhet

Når du refinansierer uten sikkerhet tar du opp et forbrukslån hvor formålet er å refinansiere. Dette kalles gjerne et refinansieringslån av banker og lånetilbydere. Grensen på dette lånet er det samme som forbrukslån, inntil 600 000 kroner. Flere banker har også satt en ekstra grense slik at refinansieringslånet ikke overstiger beløpet du ønsker å refinansiere.

Utbetaling av lån til refinansiering

For å sikre at lånet går direkte til nedbetaling av annen gjeld vil banken betale ut kravene for deg. Det er derfor viktig å sende en oppdatert oversikt til banken som betaler ut lånene, så slipper du å ordne med dette selv. Hvis det mot formodning skulle ha blitt innvilget mer lån enn du hadde behov for vil dette beløpet bli utbetalt til din konto.